Menu

Nissedal

Nissedal er en kommune i Telemark fylke, som er en del av den tradisjonelle regionen Vest-Telemark. Kommunens administrative senter er i bygda Treungen. Kommunen Nissedal ble etablert som egen kommune 1. januar 1838. Nissedal ligger hovedsakelig på den mindre kuperte østkysten av Nisserfjorden. Kommunen og regionen rundt er et yndet feriested for mange båtfolk og på sommerstid er det alltid et yrende folkeliv ved fjorden. Kommunen er også godt kjent for sine flotte fiskemuligheter i sjøen, innsjøer og elver hvor man kan fange abbor, ørret, laks og arktisk char. Grunnet sin høye aktivitet på sommerstid, har Nissedal kommune fått kallenavnet Telemarks Riviera. Foruten sjøen, er en annen stor attraksjon i Nissedal Jettegrytene. Grytene, som er å finne i en rekke elver og fossefall, ble naturlig skapt under istiden for mange tusen år siden. I dag fungerer de som naturlige basseng og besøkes hvert år av mange tusen mennesker. Turgåere har også god grunn til å besøke Nissedal. Kommunen kan by på noe av det aller beste turterrenget i hele Telemark og fjell som Hægefjell, Ånundsbufjellet, Langfjell, Skålfjell og Baremslandsfjellet bestiges hvert år av over 10.000 personer.

 

Kommunenavnet

Navnet på kommunen har naturlig nok medført mange gode fortellinger gjennom historien, men opprinnelsen til navnet er ikke så eksotisk som mange vil ha det til. Den moderne formen av navnet stammer fra gammeldags norse. Det første elementet er navnet Nið-sær som stammer fra en innsjø i kommunen og den andre delen av navnet kommer fra ordet dale.

 

Geografi og nabokommuner

Nissedal kommune dekker et område på 905,2 km2 i Telemark fylke. Nissedal kommune grenser til Kviteseid i nord, Fyresdal i vest, Drangedal og Gjerstad i øst, og Vegårshei og Åmli i sør. Nisserinnsjøen er den største i kommunen og strekker seg over 40 kilometer og er på det meste 250 meter dyp. Det gjør den til den største innsjøen i fylket og den syvende største innsjøen i Norge.

 

Våpenskjold

Kommunens våpenskjoldet ble tildelt kommunen den 30. oktober 1992 og ble designet av Halvor Holtskog jr. Skjoldet viser tre tradisjonelle røde ulluer, ofte assosiert med nisser. Luer som disse ble ofte brukt av bønder og folkemusikere i regionen på slutten av 1800-tallet.

 

Kommunereformen i Nissedal

Nissedal kommune har som mange andre kommuner i Vest-Telemark og Telemark forøvrig, stilt seg negativ til tanken om en storkommune som vil se alle kommuner i Vest-Telemark, Øst-Telemark, Midt-Telemark, Vestmar og Grenland slå seg sammen til en kommune. Kommunestyret mener en sammenslåing som vil se 27 kommuner, som strekker seg over et geografisk område på hele 20.000 km² og vil ha mer enn 220.000 innbyggere, rett og slett ikke er gjennomførbart. Selv om kommunestyret og flertallet av innbyggere er enig i at Vest-Telemark storkommune ikke er optimalt, er begge parter åpne for kommunesammenslåing med andre mindre kommuner i regionen. Kommunen har i lengre tid hatt samtaler med nabokommunene Seljord, Fyresdal, Tokke, Vinje og Kviteseid om en potensiell sammenslåing. Man er på ingen måte i mål med forhandlingene, men alle partene er enig i at det innen få år vil bli gjennomført en eller flere sammenslåinger i regionen. Selv om kommunene ikke er en del av den foreslåtte kommunereformen, ser alle parter at det kan gagne både kommunene og innbyggerne om man klarer å komme til en enighet om sammenslåing av alle seks kommunene til en eller to større kommuner. Det vil helt klart være positivt for hele regionen om man kan komme til en enighet som vil se kommunene sammen takle større oppgaver som skole, helse, videregående opplæring, kommunale tjenester og kollektivtrafikk. Hva som blir utfallet av samtalene mellom de seks kommunene er ikke godt å si, men alle bekrefter overfor lokalpressen at samtalene vil fortsette.

Privacy Policy