Menu
Menu

Vinje

Vinje er en kommune i Telemark fylke og er en del av den tradisjonsrike regionen Vest-Telemark. Kommunens administrative senter er bygda Åmot. Vinje ble etablert som kommune 1. januar 1838. Området i Rauland ble skilt fra Vinje i 1860 for å bli en egen kommune. Den 1. januar 1964 ble Rauland fusjonert tilbake til Vinje kommune. Rauland har siden vært en del av den større Vinje kommune. De lokale tradisjonene for kunst og håndverk har blitt godt vedlikeholdt og Rauland er vertskap for et nasjonalt akademi for kunst, håndverk og tradisjonell musikk. Under andre verdenskrig var Vinje et sted med tunge kamper og slaget ved Vinjesvingen gikk ned i historiebøkene som et av de tøffeste slagen under krigen. De norske motstandsfolkene holdt ut i over en måned mot de overlegne tyske styrkene.

 

Kommunenavn

Vinje kommune var opprinnelig et sogn og var oppkalt etter den gamle Vinje-gården, siden den første kirken ble bygget på gårdens eiendom. Navnet er flertallet av ordet vin som på gammelnorsk betyr “eng” eller “beite”.

 

Kommunevåpen

Vinje kommune er en av de siste kommunene i Norge til å få et offisielt våpenskjoldet. Våpenet, som ble gitt kommunen så sent som august 1990, viser en geit i sølv på blå bakgrunn. Våpenet er symbolsk for den utstrakte geit- og saueproduksjonen kommunen er kjent for.

 

Beliggenhet

Vinje kommune ligger på både Hardangerviddaplatået og delvis på Setesdalsheiene-fjellplatåene. Hovedveien til og gjennom kommunen er europavei E134 som går gjennom Vinje sentrum. Kommunen ligger så og si nøyaktig halvveis mellom Oslo og Haugesund på den norske vestkysten. Med utgangspunkt i Haukeli fører riksvei 9 opp de bratte bakkene til Hovden og videre sør ned til Setesdal og så Kristiansand.

 

Et paradis for de aktive

Det isolerte og tynt befolkede området i og rundt Vinje kommune er kjent for sitt robuste fjellrike terreng som er perfekt egnet for et bredt utvalg av utendørsaktiviteter, blant annet fotturer, terrengsykling, snowboard, ski, fiske og kanopadling. Alpinanlegget Haukelifjell er også å finne i umiddelbar nærhet til Vinje. Arabygdi ligger ved innsjøen Totak i den vestlige delen av Rauland og er viden kjent for sin berømte attraksjonen “Urdbøuri”, det største steinraset i Nord-Europa. Urdbøuri er et virkelig skue og man kan ikke unngå å la seg fascinere over de voldsomme naturkreftene.

 

Slaget ved Vinjesvingen

Slaget ved Vinjesvingen var et av de største slagene som fant sted på norsk jord under andre verdenskrig. Slaget, som fant sted i mai 1940, så den norske motstandsbevegelsen holde ut mot den tyske overmakten i hele fire uker. Vinjesvingen ble et av de to siste høyborgene av norsk motstand i Sør-Norge under andre verdenskrig. Den andre var på Hegra festning, hvor motstandsbevegelsen ga de tyske okkupantene en virkelig kamp i over 5 uker. Under ledelsen av andreløytnant Thor O. Hannevig holdt nordmenn sin posisjon mot overlegne tyske styrker fram til 5. Juni 1940. Hannevig klarte å smugle store mengder våpen, utstyr og drivstoff fra depoter rett under nesen på tyske styrker. Utstyret ble sendt videre til Vinje og Vågsli i Telemark, hvor Hannevig etablerte en enhet som ble kjent som Telemark Infantry Regiment.

 

Vinje og kommunereformen

Vinje var tidlig ute med å ytre sin misnøye med Vest-Telemark storkommune. Sannheten er at Vinje kommunestyre har holdt igjen lengst av alle Telemarkskommunene. Kommunen, som har en historie for kommunesammenslåing, har lenge sittet på gjerdet mens nabokommunene har hatt samtaler. Det er kun de siste månedene, etter at kommuner som Tokka og Seljord har kommet langt i sine samtaler om sammenslåing, at Vinje har engasjert seg og åpnet for dialog med de andre kommunene. Kommunestyret i Vinje har i lang tid vært klar på at de ønsker å beholde sin selvstendighet, men også de må innse at tiden for sammenslåing er nær.

Privacy Policy