Menu

Seljord

Seljord er en kommune i Telemark fylke og en del av den tradisjonsrike regionen Vest-Telemark. Kommunens administrative senter er i Seljord. Seljord sogn ble etablert som egen kommune 1. januar 1838. Seljord er blant annet kjent for den slemme Selma, som angivelig bor i Seljordsvatnet. Det årlige Dyrsku’n markedet har blitt arrangert i kommunen helt siden 1866 og i dag tiltrekker markedet seg mellom 60-80 000 besøkende hvert år. Den store messen startet i sin tid som et marked for salg av husdyr. I dag er det et stort marked med leverandører som selger en rekke varer, inkludert arbeidsklær, utendørsutstyr, håndverk og mat. Turistnæringen er også sterkt representert på markedet. I Seljord finner man også regionens største folkehøgskole, Seljord Folkehøgskule. Skolen tilbyr en rekke linjer, inkludert utendørseventyr, teater, musikk og kunst.

 

Industri og handel

Seljord er handelssenteret i Vest Telemark-regionen. Det er imidlertid fortsatt god plass for nye bedrifter og økt sysselsetting, både i sentrum og industriområdene utenfor sentrum. Kommunen har et eget forretningsfond og arbeidsgivere er berettiget til redusert arbeidsgiveravgift. Kommunen har som mål å jobbe tett med både eksisterende og nye bedrifter for å sørge for et stabilt næringsliv med gode ekspansjonsmuligheter. Sammen med bedriftene er planen å videreutvikle Seljord som et regionalt handels-, service- og produksjonssenter. Hensikten er også å skape gode forhold for nyetableringer og sikre et lønnsomt landbruk gjennom utvikling av biinntekter i forbindelse med bærekraftig bruk av kommunens naturressurser.

 

Kommunenavn

Kommunens navn stammer fra den gamle Seljord gården, hvor den første kirken ble bygget. Den første delen av navnet stammer fra det gamle norseordet “selja” som betyr “fuktig tre” og den siste delen av navnet har sin opprinnelse fra ordet “field” som er gammelnorsk for fjord eller stort vann. Før 1889 ble navnet skrevet “Silgjord” eller “Sillejord”.

 

Kommunevåpen

Dagens kommunevåpen ble tatt i bruk i 1989 og viser armene til sjøuhyret Selma i gul farge på en rød bakgrunn. Historien om Selma kan spores helt tilbake til middelalderen.

 

Levekår, oppvekst, utdanning og fritidsaktiviteter

Seljord representerer “det fine stedet å bo” med gode muligheter for arbeid, skole og meget hyggelige boligpriser. Det er godt med boligutvikling i kommunen og alle som flytter dit vil finne et godt utvalg av lokale bedrifter, lekeplasser, skoler og friluftsmuligheter. Seljord-regionen er et trygt sted å vokse opp i, med garantert barnehageplass, privat grunnskole i Åmotsdal, grunnskole i Flatdal, samt ungdomsskole og videregående skole i Seljord sentrum.

 

Seljord, stedet for natur og kultur!

Seljord kommune ligger halvveis mellom øst- og vest-Norge, 170 km fra Oslo, 280 km fra Haugesund og 28 km fra Bø. Seljord sentrum er et transportsenter med ekspressbusser som sikrer god kommunikasjon med omverdenen, f.eks. Oslo, Bergen, Grenland og Torp.

Kommunen dekker et totalareal på 711 km² og har en befolkning som teller like under 3000 personer. Selv om kommune er liten, er ikke kultur en mangelvare. Mange malere og andre kunstnere har funnet motiver og inspirasjon i Seljord. Flere av dem har også satt opp egne kunstnerverksted i kommunen, med tilhørende gallerier. I tillegg er regionen en av Norges rikeste og mest livlige innen folkemusikk. Mye av hva som i dag anses som Norges kulturarv  kommer fra Seljord, blant annet eventyr, fabler og folklore.

 

Kommunesammenslåing

Seljord kommune har siden krigen bygd seg opp fra en gammel landbruks- og skogbrukskommune til en liten industrikommune som nyter godt av en aktiv turistindustri. I likhet med nabokommunen Tokke, har ikke Selfjord et sterkt behov for sammenslåing, men det er ikke tvil om at den lille kommunen ser fordelene som kan ligge i en sammenslåing med kommuner som Tokke. Kommunen har alltid stilt seg negativ til en stor Telemarks kommune, men var tidlig ute med å åpne dialog med Tokke kommune om en mulig sammenslåing.

Privacy Policy